Дома > Вести > Вести од индустријата

Како фабриката за PCBA ја осигурува точноста на SMT машината?

2024-07-19

PCBA обработкафабриките главно ги користат следните 5 методи за да обезбедат точност на машината за поставување:



1. Редовно чистење:


The placement machine will produce dust, oil and other impurities during operation. These impurities will affect the accuracy of the placement machine. Therefore, the placement machine should be cleaned regularly, especially the nozzle filter and other mechanisms.


2. Редовна калибрација:


Прецизноста на машината за поставување ќе се намали со зголемувањето на времето на користење. Затоа, различните параметри на машината за поставување треба редовно да се калибрираат за да се обезбеди нејзината точност.


3. Одржувајте го системот за пренос:


Системот за пренос е основна компонента на машината за поставување и директно влијае на точноста на машината за поставување. На пример, серво системот на оската XY, енкодерот за решетки на моторот итн. мора да обезбедат непречено функционирање. Затоа, преносниот систем треба редовно да се проверува за да се одржува во добра состојба.


4. Одржувајте го оптичкиот систем:


Големо влијание врз точноста има оптичкиот систем на машината за поставување. Затоа, оптичкиот систем треба редовно да се проверува и чисти за да биде чист и во добра состојба и да има стабилен систем за препознавање.


5. Одржувајте го вакуумскиот систем:


Вакуумскиот систем на SMT машината има големо влијание врз точноста на SMT. Затоа, системот за вакуум треба редовно да се проверува и одржува за да се обезбеди негова нормална работа.


We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept