Дома > Вести > Вести од индустријата

Размислувања за вградените радиофреквентни кола (RF) во дизајнот на PCBA

2024-01-31


Посебно внимание е потребно кога се вклучени вградени кола за радиофреквенција (RF).ПХБдизајн, бидејќи RF кола имаат некои уникатни барања за фреквенција, шум, пречки и распоред на кола. Еве неколку клучни фактори кога се размислува за вградени RF кола во дизајнот на PCBA:



1. Fпланирање на реквенција:


Прво, јасно дефинирајте го опсегот на работната фреквенција на RF колото. Различни RF апликации може да бараат различни дизајни на фреквенција, како што се RF приемници, предаватели или антени.


2. Избор на материјал за ПХБ:


Изборот на соодветен материјал за ПХБ е многу важен бидејќи различните материјали многу се разликуваат во перформансите на RF. Вообичаено, материјалите со помали загуби и пониски диелектрични константи, како што се тефлонски или FR-4, често се користат во апликациите за RF.


3. Ниво на ПХБ:


Со оглед на хиерархиската структура на ПХБ, обично повеќеслојната ПХБ (како 4-слојна или 6-слојна) се користи за RF кола за да се обезбеди рамномерен слој и енергетски слој за да се намали загубата на далноводи.


4. RF конектор:


Изберете го соодветниот RF конектор, како што се SMA, BNC или Type-N, за да се обезбеди сигурност и перформанси на поврзувањето.


5. Дизајн на далновод:


Кога дизајнирате и поставувате далноводи на ПХБ, проверете дали имаат соодветно усогласување на импедансата, должина и ширина за да се намали загубата на сигналот и рефлексиите.


6. Капсулација и распоред:


Пакувањето и распоредот на RF кола треба да размислат за минимизирање на патеките за пренос на сигнал и намалување на изворите на пречки. Користете техники како што се слоеви за одвојување, RF штитови и слоеви за заземјување за да го намалите разговорот.


7. Управување со енергија:


RF кола обично имаат високи барања за стабилност и чистота на напојувањето. Користете соодветни регулатори на напон и филтри за напојување за да го намалите шумот и пречките.


8. Елиминирајте ги хармониците и лажните:


Обезбедете RF кола да не генерираат несакани хармоници и лажни сигнали контролирајќи ги преку техники за филтрирање и потиснување.


9. Потиснување на EMI и RFI:


RF кола често бараат мерки за потиснување на електромагнетни пречки (EMI) и пречки на радиофреквенција (RFI), вклучувајќи употреба на заштитни, филтри и техники за заземјување.


10. Тестирање и калибрација:


Откако ќе заврши дизајнот на PCBA, RF-колата се тестираат и калибрираат за да се осигури дека имаат правилни перформанси во опсегот на работната фреквенција.


11. Термичко управување:


RF-колата може да генерираат топлина, па затоа треба да се земе предвид ефективно термичко управување, вклучително ладилници и следење на температурата.


12. Безбедносни и регулаторни барања:


Осигурете се дека дизајните на RF кола се усогласени со релевантните регулаторни барања за електромагнетна компатибилност (EMC) и безбедност на радиофреквенции.


При дизајнирање на вградени RF кола, електронските инженери, инженерите за RF и дизајнерите на ПХБ честопати треба тесно да соработуваат за да обезбедат перформанси и доверливост на колото. 


Накратко, земајќи ги предвид овие клучни фактори ќе помогне да се постигне успешен дизајн на вграденото RF коло.



We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept