Дома > Вести > Вести од индустријата

Алатки за откривање и анализа на звук во склопот на PCBA

2024-02-28

Восклопување на PCBA, алатките за откривање и анализа на звук може да се користат за следење и оценување на звукот за време на работата на уредот за откривање потенцијални проблеми и подобрување на контролата и одржувањето на квалитетот. Еве неколку најчесто користени алатки за откривање и анализа на звук:



1. Акустичен микрофон:


Акустичните микрофони се една од најчесто користените алатки за снимање на звучни сигнали додека работи уредот. Тие ги претвораат звучните сигнали во електрични сигнали за последователна анализа.


2. Акустичен анализатор:


Акустичен анализатор е уред специјално дизајниран да собира, анализира и прикажува звучни сигнали. Тие често вклучуваат способности за спектрална анализа кои можат да помогнат да се одреди содржината на фреквенцијата и амплитудата на звукот.


3. Спектар анализатор:


Спектар анализатор може да конвертира звучен сигнал во спектрограм за да ја прикаже дистрибуцијата на звучните сигнали на различни фреквенции. Ова е корисно за откривање проблеми со бучава или вибрации на одредени фреквенции.


4. Анализатор на вибрации:


Анализаторите на вибрации се користат за мерење и анализа на вибрациите на опремата и можат да ги поврзат вибрационите сигнали со звучните сигнали за да ја пронајдат врската помеѓу вибрациите и звукот.


5. Анализа на звук и слика:


Технологијата за анализа на звучна слика користи низа од микрофон за да ја визуелизира насоката и локацијата на звукот, помагајќи да се одреди точната локација на изворот на звук.


6. Дневник на податоци:


Логерите на податоци може да се користат за следење на звукот на опремата со текот на времето, снимајќи ги промените во звучните сигнали за да помогнат во откривањето на потенцијалните проблеми.


7. Професионален софтвер за анализа на звук:


Достапни се многу софтвери за анализа на звук за обработка на звучни податоци. Овој софтвер може да врши анализа на спектарот, екстракција на звучни карактеристики и препознавање на звучни шаблони за да помогне во дијагностицирањето на проблемите.


8. Мерач на ниво на бучава:


Мерачите на нивото на бучава се користат за мерење на нивоата на бучава во уред или околина и за обезбедување квантитативни податоци за нивоата на бучава.


9. Сензор за звук:


Звучните сензори може да се инсталираат на уредите за да ги следат нивоата на звук во реално време и да активираат аларми или да снимаат податоци кога ќе се надминат поставените прагови.


Алатките за откривање и анализа на звук имаат широк опсег на апликации во склопувањето на PCBA, од откривање на неисправни звуци во електронските уреди до проценка на нивото на бучава на производите. Со користење на овие алатки, производителите можат однапред да ги идентификуваат потенцијалните проблеми, да го подобрат квалитетот на производот, да спречат неуспеси и да обезбедат посигурни производи.


We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept