Дома > Вести > Вести од индустријата

Тестирање и заштита на електростатско празнење (ESD) во производството на PCBA

2024-03-09

ВоПроизводство на PCBA, Тестирањето и заштитата за електростатско празнење (ESD) се критични бидејќи ESD може да предизвика оштетување на електронските компоненти и таблите, предизвикувајќи неповратен дефект. Следниве се клучните аспекти и стратегии во врска со тестирањето и заштитата за ESD:



ESD тест:


1. Опрема за тестирање на ESD:


Користете специјализирана опрема за тестирање ESD, како што е симулатор за ESD или генератор на ESD, за да симулирате настани за ESD.


2. Стандарди за тестирање:


Усогласете се со меѓународните стандарди, како што е IEC 61000-4-2, за да извршите ESD тестирање. Овие стандарди ги дефинираат методите и барањата за ESD тестирање.


3. Тестна средина:


Спроведување на ESD тестирање во контролирана средина, вклучувајќи релативна влажност, температура и услови на земја. Проверете дали условите за тестирање се во согласност со вистинската средина за користење.


4. Точки за тестирање:


Изберете соодветни точки за тестирање за да симулирате каде може да се појави ESD, вклучувајќи влезно/излезни порти, конектори и надворешни интерфејси.


5. Процес на тестирање:


Изведете ESD тестирање според стандардните процедури за тестирање, вклучувајќи тестирање на модел на човечко тело (HBM), тестирање на машински модел (MM) и тестирање на надворешен модел (CDM).


6. Ниво на тест:


Определете го соодветното ниво на ESD тест, обично изразено во однос на енергијата на електростатско празнење. Различни апликации може да бараат различни нивоа.


ESD заштита:


1. Обука за безбедност на ESD:


Обезбедете обука за безбедност на ESD на операторите за да ги едуцирате за правилно ракување со чувствителните електронски компоненти, вклучително и носење соодветна антистатичка облека.


2. Антистатичка облека:


Операторите треба да носат антистатичка облека, вклучително и чизми со статичко дисипација, ракавици и антистатичка облека за да се намалат ризиците за ОСН.


3. ESD работен простор:


Поставете посебна работна површина за ESD со спроводливи подови, заштитни столчиња за ESD и опрема за дисипација на електростатско празнење. Работните површини треба редовно да се чистат и одржуваат.


4. Алатки и опрема:


Користете алатки и опрема отпорни на ESD, како што се шрафцигери, пинцети и инструменти за тестирање. Овие алатки често имаат премази или материјали против ESD.


5. ESD заземјување:


Проверете дали подот на работната површина е спроводлив и поврзан со земјата за да се испуштаат статички празнења на земјата.


6. Складирање и пакување:


Кога складирате и транспортирате чувствителни електронски компоненти, користете материјали за пакување отпорни на ESD, како што се проводна пена или кеси.


7. Идентификација на ESD:


Ставете ги знаците за ESD и предупредувачките знаци во области чувствителни на ESD за да ги предупредите луѓето за ризиците за ESD.


8. Следење и снимање:


Следете ги ESD настаните и снимајте ја појавата на какви било настани за ESD за анализа на дефекти и подобрени заштитни мерки.


9. Управување со синџирот на снабдување:


Работете со добавувачите за да се осигурате дека тие исто така се придржуваат до стандардите за заштита на ESD и преземаат соодветни чекори за да се спречи оштетување на ESD.


Тестирањето и заштитата на ESD се важни фактори за обезбедување квалитет и доверливост на PCBA, особено при ракување со чувствителни електронски компоненти и производство на електронски уреди со високи перформанси. Проблемите предизвикани од ООР може да се минимизираат со строго придржување кон стандардите за ООР и спроведување на заштитни мерки.



X
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept