Дома > Вести > Вести од индустријата

Следливост и управување со евиденција за производство во производството на PCBA

2024-03-20

ВоПроизводство на PCBA, следливоста и управувањето со евиденцијата на производството се критични, помагајќи да се обезбеди квалитет, безбедност и усогласеност на производот. Еве неколку клучни аспекти и стратегии во врска со следливоста и управувањето со производствените записи:



Следливост:


1. Единствена идентификација:


На секое производство на PCBA доделете уникатен идентификациски број или баркод за следење и идентификација низ синџирот на производство и снабдување.


2. Следливост на материјалот:


Следете ги сите употребени суровини и компоненти, вклучувајќи ги информациите за добавувачот, броевите на сериите, датумите на производство итн. Осигурете се дека суровините може да се следат до нивното потекло.


3. Следливост на производствениот процес:


Снимете го производствениот процес на секое производство на PCBA, вклучувајќи инсталација на компоненти, лемење, тестирање и пакување. Следете ги временските ознаки и изведувачите на секој процес.


4. Следење на дефекти:


Ако се појави проблем со квалитетот или неуспех, може да се проследи до одредена производна серија или време на производство за анализа на основната причина и корективни мерки.


5. Преработка и поправка на следливост:


Документирајте ги сите операции за преработка и поправка вклучувајќи ја причината, операторот и начинот на поправка. Осигурајте се дека записите за овие операции се достапни за преглед.


6. Следливост на синџирот на снабдување:


Воспоставете процеси на следливост со добавувачите за следење на историјата на синџирот на снабдување на суровини, вклучувајќи ги условите за испорака и складирање.


7. Следливост на клиентите:


Обезбедете им на клиентите поддршка за следливост на производите за да можат да ги следат производите назад до производните серии и датумите за поправки или повлекувања.


Управување со евиденција за производство:


1. Електронска евиденција за производство:


Усвојување електронски систем за снимање на производството за снимање и следење на податоците за производството во реално време. Ова ги вклучува записите за процесот, инспекциите на квалитетот, резултатите од тестовите и записите за работењето на вработените.


2. Стандардни оперативни процедури (СОП):


Напишете и одржувајте стандардни оперативни процедури за стандардизирање на производните процеси и обезбедување конзистентност. СОП треба да ги покрие чекорите и барањата на секоја производна врска.


3. Инспекција за контрола на квалитет:


Спроведување инспекции за контрола на квалитетот за да се осигура дека производите ги исполнуваат спецификациите и стандардите. Запишете ги резултатите од инспекцијата и информациите за инспекторот.


4. Автоматско собирање податоци:


Користете автоматска опрема и сензори за собирање податоци за производство за производство на PCBA, намалувајќи ги рачните грешки и подобрување на точноста на податоците.


5. Известување и анализа:


Создавајте извештаи и анализи за производство за да ги следите перформансите на производството, трендовите и проблемите на квалитетот. Ова го олеснува континуираното подобрување и решавањето на проблемите.


6. Евиденција за усогласеност:


Обезбедете усогласеност со барањата за снимање на релевантните индустриски регулативи и стандарди, како што се FDA, ISO и RoHS, итн.


7. Управување со доверливост:


Обезбедете доверливост и безбедност на записите за производство, дозволувајќи им на само овластен персонал да пристапи до чувствителни податоци.


8. Архивирајте и резервна копија:


Архивирајте ги записите за производство и информациите за следливост за долгорочно зачувување и резервна копија, како и за исполнување на барањата за усогласеност.


Комбинацијата на следливост и управување со производната евиденција може да им помогне на производителите на PCBA да обезбедат квалитет на производот, усогласеност и следливост. Не само што ова помага да се намалат проблемите со квалитетот и неуспесите, туку помага и да се подобри продуктивноста и задоволството на клиентите.


We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept