Дома > Вести > Вести од индустријата

RoHS и REACH: Влијание на еколошките регулативи врз обработката на PCBA

2024-06-20

RoHS (Ограничување на опасни супстанции) и REACH (регистрација, евалуација, авторизација и ограничување на хемикалии) се две главни еколошки регулативи кои имаат големо влијание врзPCBA обработка.



Влијанието на RoHS врз обработката на PCBA:


Директивата RoHS стапи на сила во Европа во 2006 година со цел да се ограничи употребата на опасни материи во електронската и електричната опрема за заштита на животната средина и здравјето на луѓето. Директивата RoHS ја ограничува употребата на следните шест опасни супстанции:


Олово


Меркур


Кадмиум


Шестовалентен хром


Полиброминирани бифенили (PBB)


Полиброминирани дифенил етери (PBDE)


Аспектите кои влијаат на обработката на PCBA вклучуваат:


1. Избор на материјал:Производителите на PCBA мора да се погрижат употребените материјали да не содржат ограничени опасни материи. Ова може да вклучува избор на лемење без олово, еколошки материјали за пакување и неограничени електронски компоненти.


2. Управување со синџирот на снабдување:Производителите треба да работат со синџирот на снабдување за да се осигураат дека купените материјали и компоненти ги исполнуваат барањата на RoHS. Ова бара добавувачите да обезбедат декларации за усогласеност со RoHS и документи за сертификација.


3. Означување:Усогласеноста со RoHS мора да биде означена на PCBA за да се осигура дека производот е легално продаден на пазарот.


4. Документи за известување и усогласеност:Производителите треба да одржуваат документи за усогласеност со RoHS за да докажат дека нивните производи се усогласени со прописите. Овие документи можеби ќе треба да се обезбедат кога ќе бидат побарани од релевантните регулаторни агенции.


Влијанието на REACH врз процесирањето на PCBA:


REACH е европска хемиска регулатива која има за цел да обезбеди безбедна употреба на хемикалии и да ги ограничи потенцијалните опасности по здравјето на луѓето и животната средина. REACH бара од производителите и увозниците да ги регистрираат, оценат и да ги овластат хемикалиите што ги користат и да преземат мерки за намалување на употребата на опасни хемикалии.


Аспектите кои влијаат на обработката на PCBA вклучуваат:


1. Управување со хемикалии:Производителите на PCBA мора да ги разберат хемикалиите што ги користат, да обезбедат нивна безбедна употреба и да се усогласат со барањата на REACH.


2. Транспарентност на синџирот на снабдување:Партнерите во синџирот на снабдување мора да обезбедат информации за хемикалиите што ги снабдуваат за да ги исполнат барањата на REACH.


3. Проценка на алтернативи:Доколку одредени хемикалии се ограничени со REACH, производителите на PCBA можеби ќе треба да најдат алтернативи или да преземат други мерки за да обезбедат усогласеност со прописите.


4. Известување и документи за усогласеност:Според барањата REACH, производителите можеби ќе треба да поднесат документи за регистрација и усогласеност со хемикалии и да обезбедат дека сите супстанции во нивниот синџир на снабдување се усогласени.


Општо земено, прописите RoHS и REACH имаат влијание врз обработката на PCBA во однос на заштитата на животната средина, безбедноста и управувањето со синџирот на снабдување. Производителите треба активно да се усогласат со овие прописи за да се осигураат дека нивните производи не само што ги исполнуваат регулаторните барања, туку и ја задоволуваат растечката побарувачка на пазарот за заштита и одржливост на животната средина. Во исто време, овие регулативи имаат влијание и врз глобалниот синџир на снабдување, па затоа треба да се посвети посебно внимание при производството и продавањето преку границите.



We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept